pridané 5.12.2023 o 20:40 prečítané 185x

Mazanec s mandľovými lupienkami bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

ľahká

Aj vy máte radi na raňajky čerstvé sladké pečivo ako vianočka alebo makovka? Ak áno, ste na správnej adrese. Dnes vás naučíme piecť domáci mazanec bez lepku z našej múky Promix Alfa. Je z podobného cesta ako vianočka, ale ušetríme vám čas zapletaním vrkočov. Mazanec sa pripravuje jednoducho vložením vykysnutého cesta do formy. Posypaný mandľovými lupienkami a potretý ovocným lekvárom vám bude isto chutiť.

Suroviny:

  • Potrebujeme:
  • 200 g bezgluténovej múky Promix Alfa,
  • 1 PL Novalim pohánkovej múky,
  • 150 ml mlieka,
  • 1 vajce,
  • 20 g
  • masti alebo masla
  • 1 PL bieleho jogurtu,
  • ½ balíčka sušeného droždia,
  • 1 ČL vanilky,
  • 1 PLkr. cukru,
  • kôra z 1 citróna,
  • soľ,
  • za hrsť hrozienok namočených v rume,
  • mandľové lupienky na posypanie,
  • 1 vajce na potieranie

Postup:

Postup:
Do misy dáme múku, pohánku, premiešame ju so soľou, cukrom, droždím, vanilkou a kôrou
z citróna. Pridáme mokré prísady, ľahko premiešame varechou a potom mixérom s hnetacím nástavcom
miesime asi 10 minút. Počas miesenia prihodíme scedené a vyžmýkané hrozienka. Vymiesené cesto bude
lepkavé, ale tak to má byť. Postriekame ho vodou a prikryté necháme v teple vykysnúť
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a zľahka ručne premiesime. Vytvarujeme
do bochníka a vložíme do okrúhlej misy z jenského skla, ktorú sme vytreli tukom a vysypali múkou.
Prikryjeme igelitom a necháme podkysnúť. Pred pečením potrieme mazanec rozšľahaným vajíčkom
a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút do
zlatista.
Po dopečení necháme úplne vychladnúť, až potom nakrájame.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.