pridané 5.12.2023 o 20:48 prečítané 184x

Likérové venčeky bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

veľmi ľahká

Kto by si rád nepochutnal na venčekoch - karamelových, vanilkových či čokoládových? Určite väčšina z nás. Ale čo tak vyskúšať bezlepkové venčeky z odpaľovaného cesta s aromatickou likérovou plnkou? Naším dnešným receptom vás presvedčíme, že aj odpaľované cesto bez lepku si môžete pripraviť doma veľmi jednoducho. Budete na to potrebovať našu bezgluténovú zmes Promix PK alebo PK špeciál a zopár ďalších surovín. Tak poďme spolu na to.

Suroviny:

  • Potrebujeme:
  • Na odpaľované cesto bez lepku:
  • 130 g bezgluténovej múky Promix PK alebo PK špeciál,
  • 125 g masla alebo rastlinného tuku,
  • 250 ml vody (alebo pol na pol voda a mlieko),
  • 1/2 ČL soli,
  • 4 vajcia
  • Na plnku:
  • 250 g mascarpone,
  • 100 ml šľahačky,
  • 70 ml vaječného likéru,
  • 1-2 PL pr. cukru,
  • 1 vanilkový cukor,
  • pr. cukor na posypanie

Postup:

Postup:
Najprv si pripravíme odpaľované cesto bez lepku. Do kastrólika dáme vodu (resp. vodu s mliekom)
a maslo, pridáme soľ a za občasného zamiešania na strednom ohni zahrievame, kým sa tuk v tekutine
úplne nerozpustí. Pomaly privedieme do varu, a keď zmes zovrie, nasypeme do nej bezlepkovú múku.
Varechou rýchlo miešame, kým sa cesto nezačne „odpaľovať“ od okrajov a dna kastróla a nevytvorí sa
z neho lepkavá kompaktná guľa.
Odstavíme z ohňa a cesto necháme vychladnúť. Potom doň po jednom dôkladne zašľahávame
vajcia. Výsledné cesto bude hladké a bude mať krémovú konzistenciu. Naplníme ho do cukrárskeho
vrecka s hviezdicovou špičkou a na plech s papierom nanášame venčeky. Pokropíme ich vodou, ktorá
bude počas pečenia vytvárať paru a vďaka nej budú veterníky v rúre pekne rásť.
Dáme ich do vopred vyhriatej rúry na 180 °C teplovzdušných (vrtuľa) a pečieme ich asi 30-35
minút bez toho, aby sme otvárali dvierka na rúre. Pečieme do zlatohneda.
Po dopečení ich necháme na mriežke vychladnúť. Vodorovne ich prerežeme a plníme krémom, na
ktorý len jednoducho vyšľaháme do krémova všetky uvedené prísady okrem práškového cukru.
Pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom. Skladujeme v chladničke.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.