pridané 25.1.2024 o 11:36 prečítané 180x

Škoricové osie hniezda bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 30 Min

Náročnosť

priemerná

Osie hniezda sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov. My máme pre vás dnes recept na tie asi najklasickejšie - škoricové s polevou. Vláčne kysnuté cesto sme pripravili z našej bezlepkovej múky s minerálnym komplexom Promix Beta a naplnili sme ich voňavou maslovo - škoricovou plnkou. Ešte ani nestihli vychladnúť a už boli fuč. Napečte si aj vy túto dobrotu bez lepku ešte dnes.

Suroviny:

  • 250 g Promix Beta múka bezgluténová
  • 1 ks žĺtok
  • 210 ml mlieko vlažné
  • 20 g olej
  • 1-2 PL smotana kyslá
  • 1 balíček sušené droždie
  • 1 ČL vanilka
  • 1 PL kryštálový cukor
  • trochu kôra z citróna alebo pomaranča
  • Na plnku:
  • 100 g maslo
  • 100 g kryštálový cukor
  • mletá škorica
  • Na polevu:
  • 1 bielok
  • 100-150 g práškový cukor
  • 2 PL citrónová šťava
  • 1 PL vriaca voda
  • 1 ks vajíčko na potretie

Postup:

Všetky sypké prísady dáme do misy a premiešame ich, postupne pridávame mokré prísady a všetko spolu miesime hnetacím nástavcom asi 10 minút.

Vymiesené cesto gumenou varechou vytvarujeme do bochníka a prikryté fóliou necháme kysnúť do dvojnásobku. Trvá to približne 45 minút.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a ručne premiesime. Vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 0,5 cm. Potrieme plnkou, ktorú sme si pripravili zmiešaním roztopeného vychladnutého masla, cukru a škorice. Zrolujeme do závinu a nakrájame na kúsky hrubé aspoň 3-4 cm.

Zapekaciu misu alebo hlbší plech vymastíme, prípadne vysypeme múkou a hniezda vkladáme pretočené slimákom nahor jedno vedľa druhého. Prikryjeme čistou utierkou a necháme ešte podkysnúť 15 minút.

Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 180 °C do zlatista 20-25 minút. Po dopečení ihneď pofŕkame vodou. Polejeme polevou, ktorú sme pripravili vyšľahaním bielka s cukrom, vriacou vodou a citrónovou šťavou. Necháme mierne vychlad

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.